Nooit meer te druk?

Nooit meer te druk?

Tijd.

Een hot issue in dit tijdperk, waarin het toenemen van onze keuzevrijheden ironisch genoeg leidt tot het gevoel dat we nergens tijd voor hebben.
Ik merk het bij mezelf en ik merk het bij anderen. 

Ooit las ik eens dat het woord ‘time-management’ eigenlijk een wassen neus is. De tijd is nou eenmaal een vast gegeven, een minuut is een minuut, punt. We kunnen dit helemaal niet managen. We kunnen alleen maar kritisch zijn over hoe we onze tijd besteden.

Het is makkelijker gezegd dan gedaan. Helemaal als je als kleine ondernemer in je eentje een bedrijf draaiende wilt houden, een beetje gezellig sociaal leven wilt leiden en er wilt zijn voor je gezin.
Zelf vind ik dat ook een enorme uitdaging en probeer ik de balans te vinden. Maar eerlijk is eerlijk, ik zou ook geen leven willen met enkel rust. Een beetje drukte op z’n tijd geeft het leven schwung en zolang de drukte niet continue de overhand heeft zorgt het er bij mij ook voor dat dingen voor elkaar komen.

In mijn beleving heb je diverse soorten van drukte; drukte die wordt veroorzaakt door je werk, drukte die wordt veroorzaakt door privé factoren en de drukte die je jezelf oplegt. 

Dat laatste, daar ben ik erg goed in :-)

Natuurlijk kan de drukte die je jezelf oplegt ook weer zijn gelinkt aan je werk of privé factoren. Het houdt vaak allemaal verband met elkaar.

Is het wel nodig om je zo druk te maken?

Afgelopen maanden heb ik geprobeerd om bewustere beslissingen te maken over de drukte die ik ervaar. Ik onderzocht waarom ik mijzelf vaak zo overweldigd voelde. Steeds vaker vroeg ik me af of het eigenlijk wel nodig was me zo druk te maken om bepaalde dingen. Ik ontdekte dat veel zaken in mijn hoofd veel groter zijn dan in werkelijkheid en dat ik best wel streng was voor mezelf. Zo ontdekte ik dat:

– mensen me nog steeds aardig vonden als ik niet binnen 1 uur terug mailde.
– er geen man overboord is als je niet iedere week een blog schrijft.
– ik echt niet iedere dag op alle social media kanalen aanwezig hoef te zijn.
– ik ook best wel eens wat langer koffie kan drinken in plaats van mijn strak geregiseerde kwartiertje van kwart voor elf tot elf uur.
– ik op een werkdag ook heus wel eens een vermakelijk kattenfilmpje op You Tube mocht bekijken.

De ultieme uitdaging was het moment dat mijn jongste zoon naar school ging. Een hele woensdagochtend extra om te werken!
Maar toch besloot ik uiteindelijk dit mijn vrije ochtend te maken. Nou ja, ik strijk wat en kijk ondertussen naar Marie tv, maar toch… ;-) 

En weet je – mijn bedrijf liep gewoon door. Sterker nog, het is mijn beste jaar tot nu toe en mijn bewustere blik betaalt zich terug in meer ruimte voor creativiteit en meer tijd om écht vruchtbare ideeën uit te werken. 

business blocnote to do list Studio Neeltje

Wat ik ook deed is het ontwikkelen van een to do lijst. Eentje die is ingedeeld in de onderdelen die in mijn werkdag zitten en waarin een duidelijk onderscheid is te maken in prioriteiten.
Dat zo’n eenvoudig lijstje voor zoveel rust kan zorgen had ik niet gedacht en werkt voor mij persoonlijk 10 x beter dan al die handige apps. Gewoon simpel op mijn bureau in het zicht.
Vanaf deze maand kun je ze hier bestellen in blocnote vorm.

Natuurlijk blijft drukte altijd een uitdaging. Zeker als ik kijk naar mijn onderneming is het de kunst om methodes die werken ook vol te houden. Weten welke energie daadwerkelijk wat oplevert is hierin onwijs belangrijk. 

Ik denk dat de grootste tijdslurpers zitten in zaken die op het eerste gezicht zinvol lijken, maar die – als je er eerlijk naar kijkt – helemaal niet zoveel opleveren. Terugkijken en evalueren wat wel en niet werkt is wat dat aangaat een waardevolle bron om je toekomstige acties op te baseren. Gun jezelf de tijd voor reflectie!
Ook heb ik veel gehad aan deze boeken: 

Een zaak van zacht werken – Ellen de Lange-Ros,
Nooit meer te druk – Tony Crabbe,
Getting things done – David Allen.

(N.B. Dit zijn affiliate linkjes, als je een boek bestelt via deze link, ontvang ik in ruil voor het doorverwijzen een klein percentage van het aankoopbedrag. Ik raad alleen boeken aan die ik zelf met plezier heb gelezen en waarvan ik denk dat ze waardevol voor je kunnen zijn). 

Wat zijn voor jou de zaken waar je mee worstelt als je kijkt naar het indelen van je tijd? 

 

Geen reacties

Laat een reactie achter